Referenser

Jordnära bedriver hem för vård och boende, boendestöd i hemmet och utredningar för både unga och vuxna med olika psykosociala problem, missbruk och/eller viss neuropsykiatri.

Referenser

Min resa på Jordnära

 

Idag har jag varit på behandling i 15 månader. Resan har varit fylld av sorg, rädslor och glädje, känslor jag aldrig vågat känna på förut.


Jag kom till Jordnära, gravid och hemlös, jag levde i en relation som innehöll misshandel, kränkningar och kontroll. Jag var rädd, ensam och behövde hjälp.   


Det har varit en skumpig resa, jag har fött barn och avslutat relationen till barnets pappa. Haft en tioveckors utredning av min förmåga som mamma.  Jag har fått kontakt med min stora pojke igen och håller på att bygga upp vår relation. Min familj är stolt över mig och vi har börjat få sunda relationer till varandra igen. Jag har fått vänner och är en del i en gemenskap. Jag känner mig inte längre ensam.


Idag bor jag i en utslusslägenhet, har terapi en gång i veckan och går på två AA/NA-möten i veckan. Jag ska söka in på en utbildning. Och träffar min stora pojke regelbundet.


Idag tvivlar jag inte på mig själv eller på min förmåga som mamma, jag trivs i min egna närvaro och flyr inte längre från att känna. Jag vågar vara mig själv i andras sällskap och kan göra mig hörd. Jag har fått förmågan att ta egna beslut och handla efter dom. 


Allt detta har jag fått av motivation, mod, tillit och tålamod, och ett stort stöd från personalen på Jordnära.


Jag är inte på långa vägar klar, men jag har fått hjälp med grunden, nu är det upp till mig att bygga vidare.


Anonym - BeroendeMin resa  på Jordnära Växa


Jag kom till Jordnära Växa sensommaren 2015. Helt slut både mentalt och fysiskt, fyrtio år och förtidspensionär.Jordnära Växa var enda stället som jag fick ta med min hund till och det är jag verkligen tacksam för annars hade jag nog aldrig kommit iväg på behandling. Jag vet inte om jag ville sluta med droger och kriminalitet när jag åkte på behandling. Det jag visste var att drogerna inte fungerade längre, inte så som jag ville i alla fall och kriminaliteten hade blivit allt desperatare och destruktiv. Några månader att få vila upp sig och träna lite skulle nog inte skada.


Jag har gjort flera behandlingar innan och jag har tillbringat över 10 år sammanlagt i fängelse. Både i fängelset och på behandlingshemmen har den mesta av tiden tillbringats i gymmet eller med att dyka i havet hela dagarna. Jovisst kroppen har jag alltid varit noga med att hålla i trim fast insidan, nej tack, den har fått vara som den var. Efter varje behandlingshemsvistelse eller vid varje fängelsemuck så har alltid drogerna och kriminaliteten varit det första alternativet.


Så har det sett ut sen jag var 19. Så när jag kom till Jordnära Växa  fanns det inte mycket utrymme för några känslor av hopp eller glädje. Maktlöshet, uppgivenhet och hopplöshet var mina känslomässiga följeslagare. På Växa fanns det då ett gym i källaren som vi inte fick använda och det förstår jag så klart idag varför. Fast så länge gymmet fanns där så smygtränade jag. Jag gjorde så klart så som jag alltid gjort, bröt mot regler och gick min egen väg även om det alltid slutade i ensamhet och förtvivlan.


När jag hade varit drogfri i tre månader så orkade jag inte göra motstånd mer utan tog då ett beslut om att vara drogfri för min egen skull och då kom också villigheten att tillfriskna. Jag är så tacksam att jag tog vara på tiden på behandlingshemmet som blev nästan ett år för även om det är det bästa jag gjort i mitt liv så vill jag inte göra om det. Det har varit mycket smärta under vägen, tårar, skam och skuldkänslor och allt jobbigt som kommit upp under terapin. Fast under all gegga av självhat och dåligt mående som jag dragit på mig under åren i kriminalitet och missbruk så fanns en diamant. Den diamanten är mitt inre som jag idag har kontakt med. Det är nog det största miraklet med behandlingen, att jag idag bottnar i mig själv och trivs med det. Jag känner mig aldrig ensam längre, tvärtom jag trivs med  att vara själv för idag är jag i gott sällskap.


Under behandlingen fick jag med mig yoga och meditation och de är idag tillsammans med 12-stegs arbete grunden i mitt tillfrisknade. Idag vare sig vill eller behöver jag använda droger för det fyller ingen funktion längre Jag tror att det var en månad in i behandlingen, under ett yogapass faktiskt så började känslor av hopp och tacksamhet skölja över mig och med dem kom tankar att kanske, kanske finns det en möjlighet att även jag kan få ett bra liv.


En dag när jag varit på Jordnära Växa  i ungefär 6 månader så läste jag igenom mitt behandlingskontrakt, som jag skrivit på med soc utan att läsa. I det stod det att efter fullföljd behandling så ingick ett år i utsluss och då tänkte jag, -shit, jag går hela vägen den här gången så får vi se vad som händer.


Nu bor jag i en av Växas utslusslägenheter  med min hund så klart, och på dagarna pluggar jag på folkhögskola. Jag har sagt upp min förtidspension och får studiemedel från CSN. Alla år i missbruket gjorde att jag tappade både självkänsla och självförtroende och alla misslyckade år på kåken lämnade en känsla i mig som sa att jag var dum i huvudet. Jag har en ADHD diagnos som jag tidigare medicinerat för fast idag äter jag inga mediciner och skolan fungerar utmärkt och jag trivs verkligen med att plugga.


Beroendesjukdomen berövar verkligen en människa på ALLT och den tar de närmaste och värdefullaste först. Idag är jag tacksam för min sjukdom för den tvingar mig att söka det andliga i livet, inte bara för att det är spännande utan för att mitt liv hänger på det.


Jag har sökt hela mitt liv och det jag sökte fann jag efter många omvägar i

12-stegsprogrammet. Dagdrömmeri och fantasier har jag ägnat mig mycket åt både på kåken och ute i missbruket.

 

Idag har jag satt mina drömmar till mål och nu i vår ska jag skriva högskoleprovet för första gången. Mitt mål är att utbilda mig och skaffa ett jobb som jag trivs med och bli en produktiv samhällsmedborgare. Innan sommaren kommer jag att ta körkort, spännande, 23 år försent fast helt ärligt, bättre sent än aldrig...


I maj kommer det absolut största miraklet när jag blir pappa för första gången. ÄRLIGHET VILLGHET OCH ÖPPET SINNELAG --- med det så är jag en bra bit på min väg!


Anonym- Beroende Flexibla och lösningsinriktade


Vi på vuxenstöd i Lund har haft en längre placering vid Jordnära. Jordnära har kunnat erbjuda klienten en trygg miljö där hon har fått möjlighet att arbeta med sina problem. Klienten har byggt upp sin självkänsla och är stabil i sin drogfrihet.


Jordnära har lagt upp en bra utslussplan utifrån klientens behov och mål.


Under placeringen har Jordnära varit flexibla och hittat lösningar på de svårigheter som har dykt upp. 


Vuxenstöd, Lund